18-01-2023

Laden in plaats van tanken. Hoe zit dat?

In een elektrische auto rijden, betekent opladen. Dit gaat natuurlijk anders in zijn werk dan tanken. Wij leggen je uit hoe het opladen van een elektrische auto praktisch in zijn werk gaat. Ook vertellen we je meer over de verschillende soorten laadpunten en waar je deze kan vinden.
Laden in plaats van tanken. Hoe zit dat?

Hoe werkt het opladen?

Het opladen van een elektrische auto doe je met de laadkabel die is meegeleverd bij de auto. Het enige wat je hiermee hoeft te doen, is het stekker in de laadaansluiting van de auto en het laadpunt steken. Het starten en beëindigen van een laadsessie gaat met behulp van een laadpas of een app. Hierbij zullen de stroomkosten worden berekend en bijvoorbeeld automatisch gefactureerd kunnen worden. Wanneer een laadsessie wordt gestart, wordt de stekker aan beide kanten vergrendeld. Zo kan de stekker tijdens het laden niet uit de laadaansluiting getrokken worden. Bij sommige laadpunten, bijvoorbeeld snellaadpunten, zit er een laadkabel aan de laadpaal vast. Hier hoef je dus niet je eigen laadkabel te gebruiken. Verder is de werking van het opladen hetzelfde als met een eigen kabel.

Welke laadpalen zijn er?

Nederland staat op nummer 1 in Europa met de meeste laadpunten per inwoner én per kilometer asfalt. Waar je ook bent, er is altijd wel een laadpaal in de buurt. Het is natuurlijk goed om te weten welke laadpalen er op een specifieke plek zijn. Dit is dan ook terug te vinden in de Van Mossel App. Je ziet hier waar zich een laadpunt bevindt, wat voor een soort laadpaal het betreft en hoeveel aansluitingen er zijn. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende type laadpunten. 

Privé laadpaal
Privé laadpalen staan op eigen terrein en zijn voor eigen gebruik. Bijvoorbeeld bij jouw eigen huis. Voor het aan huis opladen met een redelijk vermogen is een 3-fasen aansluiting nodig. Sommige meterkasten zijn hier al op voorbereid. Zo niet, zal er een aanpassing gedaan moeten worden aan de huisaansluiting of meterkast. Op jouw energierekening is terug te vinden of je een 1-fasen of 3-fasen aansluiting hebt thuis.

Openbare laadpaal
Bij deze laadpalen kan iedereen zijn elektrische auto opladen. Alle openbare laadpunten in Nederland (m.u.v. snelladers) zijn aangesloten op het landelijke 3-fasen netwerk. Jouw auto mag hier gedurende het laden blijven staan. Wanneer de accu vol is, zal je de auto moeten verplaatsen en dus moeten maken voor anderen. Bij de gemeente kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Per gemeente kunnen de regels en voorwaarden hiervoor verschillen. 

Snellaadpaal

Een snellaadpaal zit technisch anders in elkaar en levert dan ook meer laadvermogen. De laadsnelheid is hier dus aanzienlijk hoger dan bij reguliere laadpunten. De meeste snelladers leveren 50 tot 150 kW en veel nieuwe snelladers gaan zelfs tot 350 kW. Snellaadpunten bevinden zich vaak langs grotere wegen, bijvoorbeeld snelwegen. Niet elke elektrische auto kan het volledige laadvermogen van een snellaadpaal gebruiken. Controleer dus van te voren in welke mate jouw auto hiervoor geschikt is.

 Vragen over het opladen of over laadpunten? 

Stel je vraag